13. 03. 2013
Între patru şi şapte martie, Nils Muiznieks, Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, s-a aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova, scopul căreia a fost de a face cunoştinţă cu situaţia privind protecţia drepturilor omului în sistemul judiciar naţional şi derularea reformei justiţiei pe segmentul dat.
În ultima zi a vizitei sale, Nils Muiznieks a avut o întâlnire oficială şi cu conducerea Institutului Naţional al Justiţiei, despre activitatea căruia, a menţionat dumnealui, a auzit multe cuvinte frumoase din partea reprezentanţilor sistemului judecătoresc. Pe parcursul discuţiilor, Comisarul Consiliului Europei a vrut să afle despre realizările, dar şi despre problemele cu care se confruntă INJ în activităţile sale de instruire.
„Am citit un raport publicat recent de către Comisia Internaţională a Juriştilor, în care se menţionează că Institutul dumneavoastră se confruntă cu probleme financiare şi lipsa tehnicii necesare pentru o mai bună activitate”, a spus oficialul la începutul dialogului, întrebând dacă s-au produs nişte schimbări de la publicarea acelui raport.
Anastasia Pascari, Directorul executiv al INJ, a făcut o prezentare generală a activităţii Institutului, menţionând în special obiectivele acestuia asumate în cadrul implementării reformei justiţiei în Republica Moldova.
Nils Muiznieks, vorbind de situaţia din două domenii specifice ale dreptului şi ale jurisprudenţei în care nu există suficientă jurisprudenţă naţională – legislaţia şi jurisprudenţa în domeniul antidiscriminării şi jurisprudenţa în cazuri de maltratare şi tortură comise de către colaboratorii organelor de drept – s-a interesat dacă INJ are programate cursuri de instruire ce ţin de jurisprudenţă în aceste două domenii.
„Odată cu adoptarea legii cu privire la asigurarea egalităţii, noi am efectuat anul trecut patru seminare zonale, cu participarea a 254 de judecători şi 42 de procurori, la care s-a vorbit anume despre implementarea acestei legi. Ulterior, în parteneriat cu Oficiul Organizaţiei Naţiunilor Unite, am creat un plan de dezvoltare a acestui modul de instruire şi, împreună, am desfăşurat în decembrie un seminar la care s-a pus accentul pe standardele internaţionale şi jurisprudenţa CEDO. În anul curent deja am desfăşurat un seminar cu tematica respectivă, iar la 12-13 martie va avea loc al doilea. În total, pentru anul curent avem programate 6 seminare de instruire continuă cu tematica antidiscriminare.
În cazul instruirii la capitolul jurisprudenţa în cazuri de maltratare şi tortură, INJ are specialişti externi foarte buni, apreciaţi de audienţii noştri. Cu susţinerea Consiliului Europei şi împreună cu Asociaţia Naţională a Judecătorilor, în domeniul jurisprudenţei în cazuri de maltratare şi tortură au fost organizate anul trecut trei seminare, fiecare câte două zile la care au fost instruiţi o sută de judecători şi procurori. Şi pentru anul curent avem programate seminare de instruire continuă cu acest generic”, a spus dna Pascari.
„În genere, în 2011 INJ a derulat un proiect cu seminare în stil cascadă, susţinut de Consiliul Europei, la care au fost antrenaţi practic o jumătate din numărul total al judecătorilor şi procurorilor din Republica Moldova . Astfel, în 2010 şi 2011 am organizat 20 de seminare la care au participat 450 de judecători şi 600 de procurori. Anterior, tot cu concursul Consiliului Europei, au fost pregătiţi 20 de formatori locali, care au preluat practica instruirii în domeniul dat a cadrelor naţionale”, a intervenit cu completări Veaceslav Didâc, vicedirectorul INJ.
Nils Muiznieks a mai precizat că pe site-ul Biroului Comisarului pentru drepturile omului sunt plasate documente tematice, traduse în limba română, care se referă la mai multe subiecte şi ele ar putea fi preluate cu scopul de a le folosi şi în cadrul instruirii la INJ.
Discuţiile au continuat pe marginea Planului naţional în domeniul drepturilor omului şi modalităţile de încadrare a acestuia în Strategia de reformare a sistemului de justiţie. La întrevedere au mai participat Mariana Pitic, şefa Direcţiei instruire şi cercetare, Ecaterina Popa, şefa Secţiei instruire continuă, şi Olga Pisarenco, consilierul Directorului executiv al INJ.