A avut loc conferința internațională „Justiţia contenciosului administrativ în calitate de instrument al statului de drept”

29. 06. 2015

În zilele de 25 și 26 iunie 2015, la Chișinău și-a desfășurat lucrările Conferinţa internaţională cu genericul „Justiţia contenciosului administrativ în calitate de instrument al statului de drept”, eveniment organizat de Asociația Judecătorilor din Moldova, în colaborare cu Institutul Național al Justiției, la care au participat experți în domeniu din Germania, Estonia, Georgia, Armenia, Ucraina, România, Kazahstan, Lituania şi alte state.

Participanții au luat în dezbatere proiectul Codului administrativ ca instrument al statului în asigurarea respectării legislaţiei de către autorităţi, garant al credibilităţii pe plan intern, dar şi al promovării unei imagini favorabile Republicii Moldova pe plan extern, un ansamblu de norme juridice care ar crea suport legal atractiv şi bilateral avantajos pentru investiţiile străine şi dezvoltarea economică a țării noastre. Participanţii la conferinţă au menţionat că viitoarele reglementări reprezintă o evoluție importantă în consolidarea statului de drept, un pas semnificativ în direcţia unei justiţii europene la care aspirăm şi o conjugare comună a eforturilor de modernizare şi reformare a justiţiei moldoveneşti în ansamblu.

Majoritatea vorbitorilor la Conferință au remarcat că Proiectul Codului administrativ va asigura exercitarea unui control riguros asupra activităţilor administrative, iar judecătorii şi justiţiabilii vor beneficia de un cadru legislativ uniform şi echitabil. În linii mari, proiectul propus răspunde şi provocărilor ce impun protejarea şi garantarea eficientă a drepturilor omului în raport cu statul şi alte autorităţi publice.

Pe agenda Conferinței a figurat în mod special și relația dintre stat și cetățean, care deseori se intersectează în instanță. Cu toate că se numește „contencios administrativ”, acesta face parte din categoria procedurii civile. Magistrații prezenți la Conferință au subliniat că o bună parte din plângerile cetățenilor au ca subiect acțiunile ilegale ale autorităților de stat - primărie, minister, consiliul raional sau o întreprindere -, care, deseori, dețin monopolul în prestarea serviciilor de interes public, cum ar fi, în cazul Republicii Moldova, UNION FENOSA, MOLDOVA GAZ, TERMOCOM, LIFTSEVICE, dar și multe alte subdiviziuni teritoriale. Sensibilitatea problemei constă în faptul că cetățenii nu cunosc că, până a se adresa în judecată, trebuie să se adreseze autorității cu care vor să se judece sau organului ei ierarhic superior cu o cerere prealabilă prin care să solicite fie anularea actului administrativ, fie satisfacerea cerințelor incluse în cerere. În cazul în care cetățeanul nu depune o asemenea cerere prealabilă, probabilitatea că cererea de chemare în judecata va fi respinsă este foarte mare, dat fiind faptul că nu ați respectat procedura prealabilă.

Legea Contenciosului Administrativ a intrat în vigoare la 18 august 2000.

(Via ajm.md)