Audierea victimelor traficului de fiinţe umane

28. 10. 2013
În zilele de 24 şi 25 octombrie curent, la Criuleni, Institutul Naţional al Justiţiei, în cooperare cu Misiunea Moldova a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), a organizat al doilea atelier de lucru privind audierea victimelor traficului uman la începutul urmăririi penale şi în procesul de pregătire pentru judecarea cauzei. Menţionăm că primul atelier de lucru a avut loc în luna septembrie şi a fost axat pe aspecte legale şi practice ale încadrării juridice a cazurilor de muncă forţată şi exploatare sexuală, precum şi strategiile de protecţie a victimei de traficanţi.
 
Actualul workshop s-a bazat pe dezvoltarea aptitudinilor care includ folosirea tehnicilor unei bune intervievări ale victimei, pregătirea ei pentru audierea în instanţă, pe elaborarea şi prezentarea unui discurs efectiv al procurorului. Seminarul a fost destinat judecătorilor care se ocupă de cazurile de trafic de persoane şi procurorilor antrenaţi în investigarea unor asemenea cazuri.
 
Atelierul de lucru a fost divizat în trei module. Primul modul a fost consacrat bunelor practici în organizarea audierii iniţiale ale victimei. Lidia Gorceag, psiholog la Centrul de Protecţie şi Asistenţă din Chişinău, a explicat psihologia victimei şi motivele din care cauză ea este reticentă în cooperare cu organele de drept.
 
Modulul doi a fost axat pe antrenarea abilităţilor de intervievare. Expertul din partea OIM, Albert Moskowitz, fost procuror, a oferit recomandări pentru desfăşurarea cu succes a interviului cu victima traficului.
 
În ultima zi, expertul internaţional a făcut o scurtă prezentare privind modul de abordare în organizarea, elaborarea şi prezentarea unui discurs convingător al procurorului. Iar Viorel Ciobanu, şef-adjunct al Secţiei de combatere a traficului de fiinţe umane din cadrul Procuraturii Generale, a revizuit regulile care vizează pregătirea victimei/martorului pentru şedinţa de judecată, a explicat de ce pregătirea acesteia este foarte importantă în cazurile de trafic, sugerând cum ar trebui făcută pregătirea.
 
Toate trei module au fost unite printr-un singur studiu de caz şi participanţii au elaborat discursul final, bazându-se pe circumstanţele, utilizate la audierea victimei şi pregătirea acesteia pentru audiere în instanţă.
 
Un element inedit al atelierului de lucru a fost exerciţiul de prezentare pe roluri de către actorii de la Academia de Arte şi voluntarii din ONG-uri, care au jucat rolul victimelor conform studiului de caz. Aceştia au fost familiarizaţi cu circumstanţele cazului şi au fost instruiţi de către formatori pentru a interpreta rolul de victimă în mod cât mai realist.