Audierea copiilor victime ale exploatării sexuale

28. 11. 2013
Pentru perioada 27 – 29 noiembrie, Secretariatul permanent al Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane, în parteneriat cu Misiunea Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie în Moldova (OIM), Centrul Internaţional La Strada şi Institutului Naţional al Justiţiei, a organizat atelierul de instruire cu genericul Audierea copiilor victime – martori ai abuzului/exploatării sexuale.
 
Destinat psihologilor, procurorilor, judecătorilor de instrucţie şi responsabililor echipelor multidisciplinare (EMD) din cadrul Sistemului naţional de referire, instruirea are loc ca urmare a creării şi dotării tehnice în incinta Procuraturii Călăraşi a Camerei de audiere a copiilor victime – martori ai abuzului/exploatării sexuale. Scopul acesteia este de a consolida abilităţile specialiştilor care vor participa la audierea unor cazuri speciale cu implicarea victimei sau a martorului minor, conform art. 1101 din Codul de procedură penală. Dat fiind faptul că este vorba de o cameră regională, la seminar au fost invitaţi profesionişti din raioanele Călăraşi, Străşeni şi Nisporeni.
 
În prima zi de instruire au fost prezenţi psihologi şi membri ai echipelor multidisciplinare. 
 
Ei au discutat despre specificul juridic în procesul de audiere a copiilor şi despre rolul psihologului în cadrul audierii legale.
 
Formatorii Tatiana Buianina, psiholog, şi Svetlana Chintea, psihopedagog în cadrul Centrului Internaţional La Strada, au făcut unele delimitări conceptuale ale fenomenului de exploatare sexuală comercială a copiilor (ESCC). Vorbind despre etapele dezvoltării sexuale, audienţii au stabilit particularităţile de vârstă ale copiilor şi au realizat profilul victimei ESCC. Au fost abordate deosebirile şi similitudinile dintre consultaţia psihologică şi medierea audierii legale, evidenţiindu-se totodată caracteristicile specifice.
 
Începând cu a doua zi a atelierului de instruire, specialiştilor din domeniul socio-uman li s-au alăturat judecători şi procurori din aceeaşi regiune, care au audiat următoarele subiecte:
  • Delimitări conceptuale  privind formele ESCC;
  • Vulnerabilitatea şi manifestarea traumei la copii;
  • Particularităţile memoriei la copii;
  • Participarea copilului în procesul de urmărire penală
- acestea fiind prezentate în continuare de către Tatiana Buianina şi Svetlana Chintea.
 
Cu referire la cadrul legal şi cu o abordare multidisciplinară a cazurilor de ESCC - fapt care a implicat toţi participanţii la discuţii - a intervenit Natalia Bayram, avocat la Centrul Internaţional La Strada.
 
Mâine, 29 noiembrie, în ultima zi de instruire, aceeaşi participanţi vor lua cunoştinţă de abilităţile de audiere a copiilor victime – martori ai ESCC, de practica abilităţilor de audiere a copiilor şi de subiectul privind audierea copiilor în spaţii special amenajate – activitate practică ce va avea loc în incinta Centrului internaţional La Strada din Chişinău.