Atelier de lucru privind traficul de fiinţe umane

06. 03. 2013
Institutul Național al Justiției, USAID (ROLISP), NORLAM și Centrul „La Strada” au organizat la INJ un atelier de lucru de două zile pe tema „Aspecte privind investigarea şi calificarea juridică a infracţiunilor de Trafic de Fiinţe Umane. Tehnici de audiere a victimelor/martorilor TFU”.
 
La eveniment au participat reprezentanți ai sectorului justiției: judecători, procurori și ofițeri de urmărire penală din diferite regiuni ale Republicii Moldova. Obiectivul workshopului, divizat în trei module, a constat în optimizarea competențelor de intervievare a victimelor traficului de persoane (inclusiv copii victime), a urmăririi penale și examinării în instanța de judecată a cazurilor de trafic de fiinţe umane.
 
Primul modul, consacrat specificului investigării infracţiunilor de trafic de fiinţe umane (art. 165 din Codul penal al RM), proxenetism (art. 220 din Codul penal al RM), munca forţată (art. 168 din Codul penal al RM) şi organizarea cerşetoriei (art. 302 din Codul penal al RM), a fost moderat de către formatorii INJ – Viorel Ciobanu, procuror, şef-adjunct al Secţiei prevenire şi combatere a traficului de fiinţei umane a Procuraturii Generale şi Iurie Podarilov, director-adjunct al Centrului pentru combaterea traficului de persoane al Ministerului Afacerilor de Interne.
 
La al doilea modul participanţii au fost instruiţi de către Constantin Gurschi, preşedintele Colegiului penal al Curţii Supreme de Justiţie. Dumnealui s-a referit la procedura şi specificul audierii părţilor vătămate, victime ale traficului, în cadrul şedinţei de judecată, la practica judiciară privind soluţionarea cauzelor penale în cazul infracţiunilor de trafic de fiinţe umane şi de proxenetism, precum şi la modalitatea de întocmire a sentinţelor în cazul infracţiunilor de acest fel.
 
În ultima parte a atelierului de lucru, experţii Centrului „La Strada” – Tatiana Buianina, psiholog, şi Svetlana Chintea, psihopedagog, – s-au axat pe tehnicile de audiere a victimelor/martorilor traficului de fiinţe umane, care sunt foarte importante pentru obţinerea a cât mai multă informaţie cu privire la situaţia şi circumstanţele în care au fost traficate.
 
Pe parcursul workshopului au fost examinate multe speţe în echipe, cu ajutorul formatorilor fiind soluţionate diverse cazuri de trafic de fiinţe umane.