Atelier de lucru în Georgia: accesul femeilor la justiție

24. 09. 2016

La 22 septembrie curent, delegația Institutului Național al Justiției, constituită din Alexandra Nica, șefa Direcției instruire și cercetare, Cristina Hadârcă, șefa Secției relații internaționale, și Olga Dorul, formator INJ, expert național, doctor în drept, conferențiar universitar, a participat la lucrările celui de-al treilea atelier de lucru privind elaborarea manualului pentru judecători și procurori „Asigurarea accesului femeilor la justiție”.

Evenimentul s-a desfășurat la Tbilisi, în incinta Școlii de Justiție a Georgiei, și a întrunit reprezentanți ai instituțiilor judiciare din țara gazdă, Armenia, Republica Moldova, Ucraina, precum și experți ai Consiliului Europei și ai Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Programul atelierului de lucru a inclus:

·         analiza primelor proiecte ale capitolelor naţionale ale manualului „Asigurarea accesului femeilor la justiţie”;

·         examinarea proiectului revăzut al părţii generale a manualului;

·         discutarea următorilor paşi în vederea finalizării lucrului asupra manualului;

·         formularea sugestiilor pentru utilizarea în practică a manualului de către instituțiile de magistratură din statele participante;

·         facilitarea colaborării între instituţiile de formare a judecătorilor şi procurorilor din ţările implicate în proiect.

În cadrul workshop-ului s-a vorbit și despre conferinţa regională „Consolidarea capacităţii sistemelor judiciare de a asigura accesul femeilor la justiţie”, care va avea loc la Chişinău pe 24 și 25 octombrie 2016. Organizată, în parteneriat, de către Consiliul Europei şi Institutul Naţional al Justiţiei din Republica Moldova, la conferință va fi evaluată situaţia curentă în domeniul drepturilor femeilor, accentul fiind pus pe necesitatea asigurării accesului egal al femeilor la justiţie şi integrării dimensiunii de gen în procesul de formare a profesioniştilor din sectorul justiţiei.

Activitatea a fost parte a proiectului CoE „Îmbunătățirea accesului femeilor la justiție în cinci țări ale Parteneriatului Estic” (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina).