Asociaţia Judecătorilor din R. Moldova – partener de nădejde al INJ

22. 10. 2013
În vederea realizării Planului calendaristic de formare continuă pentru semestrul II al anului 2013, precum şi a implementării Strategiei de reformă a sectorului justiţiei, Institutul Naţional al Justiţei a programat un şir de activităţi de instruire continuă pentru judecători, judecători de instrucţie, procurori, asistenţi judiciari, colaboratori ai instanţelor judecătoreşti etc.
 
Întrucât au fost demarate lucrările de reparaţie a clădirii INJ, cu îngrădirea accesului în unele săli de studiu, Institutul este în imposibilitate de a susţine concomitent – atât timp cât vor dura reparaţiile – mai multe activităţi de instruire continuă, formare formatori şi instruire iniţială.
 
În acest context, Asociaţia Judecătorilor din R. Moldova, în persoana preşedintelui Ion Druţă, cu care Institutul Naţional al Justiţiei a încheiat un acord de colaborare în iulie curent, a reacţionat pozitiv la solicitarea INJ şi a binevoit să ofere spaţii pentru organizarea unor seminare în perioada respectivă.
 
Institutul Naţional al Justiţiei a beneficiat şi va mai beneficia de Sala de conferinţe a Judecătoriei sectorului Botanica din Chişinău pentru desfăşurarea unor seminare de instruire continuă. Bunăoară, luni, 21 octombrie, 54 de asistenţi judiciari au audiat aici cursul „Întocmirea actelor procesuale civile şi penale şi modificările în codurile de procedură civilă şi penală”.
 
Dumitru Visternicean, judecător, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, şi Elena Belei, doctor în drept, conferenţiar la Universitatea de Stat din Moldova, au explicat impactul modificărilor recente în legislaţia procesuală asupra metodologiei întocmirii actelor procesuale civile, exigenţele generale referitoare la întocmirea actelor procesual civile, metodologia întocmirii încheierilor/hotărârilor judecătoreşti şi cea a perfectării proceselor-verbale.
 
Vicepreşedintele Curţii Supreme de Justiţie, preşedintele Colegiului penal al CSJ, Constantin Gurschi, şi-a axat prezentarea pe subiecte ce ţin de actele procedurale penale în faza urmăririi penale, pe metodologia întocmirii încheierilor judecătoreşti la judecarea cauzei penale şi încheierile privind măsurile preventive. Petru Ursache, judecător al Colegiului penal al CSJ, a comentat procedura deliberării la întocmirea sentinţei în instanţa de fond.
 
În cadrul cursului de instruire, participanţii au discutat speţe în grupuri şi au întocmit încheieri şi sentinţe în cauze concrete.