Aprecierea probelor şi metodologia relaţionării în procedura penală

11. 01. 2012

Este tematica seminarului organizat de Institutul Naţional al Justiţiei în parteneriat cu Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională (Fundaţia IRZ) pentru audienţii INJ candidaţi la funcţiile de judecător şi procuror, pentru judecătorii recent numiţi în funcţie, absolvenţi ai INJ, la 9 şi 10 ianuarie curent.

În cuvîntul de deschidere a evenimentului, Veaceslav Didâc,  directorul executiv adjunct al INJ,  a adus sincere mulţumiri Fundaţiei IRZ  pentru asistenţa şi suportul acordat în vederea organizării acestui şi altor cursuri de instruire. Dumnealui şi-a exprimat convingerea că prin subiectele abordate, seminarul va contribui la însuşirea unor noi cunoştinţe în domeniul aprecierii probelor şi tehnicii relaţionării în procedura penală, cunoştinţele acumulate urmînd a fi utile atît în activitatea judecătorului, dar şi în activitatea pe care urmează să o desfăşoare viitorii judecători şi procurori după absolvirea Institutului.

Cu un cuvînt în faţa participanţilor au venit şi Frank Hupfeld, Fundaţia germană pentru Cooperare Juridică Internaţională, Carsten Wilms, şef adjunct al Misiunii, Ambasada Republicii Federale Germane în Republica Moldova, care au apreciat pozitiv organizarea acestui seminar, tematica abordată fiind una destul de actuală în contextul procesului de reformare a sectorului justiţiei în Republica Moldova.

Tematica seminarului se axează pe o metodologie de prelucrare şi apreciere a probelor  cauzelor penale, iar relaţionarea determină acea legătură, consecutivitate între activităţile procesuale care se desfăşoară atît în faza de urmărire penală, cît şi în faza de judecată.

Subiectele abordate în cadrul seminarului au fost expuse atît prin prisma legislaţiei şi practicii naţionale, precum şi a experienţei germane în acest domeniu. Prelucrarea cazurilor de către judecători în cauzele penale în Republica Moldova, mersul unei proceduri penale în Germania, metodele de constatare a circumstanţelor de fapt în procesul penal, precum şi aprecierea probelor în procesul penal au fost unele dintre tematici prezentate de Raisa Botezatu, formator, ex-judecător la Curtea Supremă de Justiţie, şi experţii germani Christian Shmitz-Justen, vicepreşedintele Tribunalului din Köln şi Dirk Schreiner, judecător la Tribunalul din Köln, abordînd bazele activităţii judecătorilor în cazuri civile, precum şi a procedurii penale ca atare.

Participanţii au avut posibilitatea de a participa şi la activităţi practice, studii de caz, identificînd probleme, dar şi găsind răspunsuri la problemele cu care se confruntă în exercitarea activităţii.

La finele seminarului au fost înmînate certificate de participare care atestă instruirea în acest domeniu.

Evenimentul se înscrie în procesul de instruire în domeniul metodologiei relaţionării. La 27-28 octombrie 2011 pentru audienţii INJ şi judecători a fost organizat primul seminar în acest domeniu „Tehnica relaţionării ca metodă juridică de lucru pentru întocmirea, ordonarea şi aprecierea complexă a actelor în procesul civil”.