Aplicabilitatea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi

05. 12. 2013
Anual, pe 3 decembrie, comunitatea mondială marchează Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi. În semn de solidaritate cu acestea, Institutul Naţional al Justiţiei, în parteneriat cu Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), a organizat, pe 4 decembrie, un seminar de formare continuă în domeniul drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.
 
A fost primul curs de acest gen destinat judecătorilor, procurorilor şi asistenţilor judiciari, ei fiind instruiţi de către Claude Cahn, consilier pentru Drepturile Omului la OHCHR, Oficiul ONU în Moldova, Alina Grigoraş, consultant în domeniul drepturilor omului şi dizabilitate la OHCHR, Arcadie Astrahan, consultant în domeniul drepturilor omului, sănătate şi dizabilitate la PNUD, Evghenii Golosceapov, coordonator de program Justiţie şi drepturile omului la PNUD, şi Lucia Gavriliţă de la Consiliul pentru Prevenire şi Eliminare a Discriminării.
 
Punctul central al instruirii l-a constituit Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi (CDPD), care a fost ratificată de către Republica Moldova în 2010, iar Legea nr. 60, privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, care transpune în legislaţia naţională pactul respectiv, a intrat în vigoare la 1 ianuarie curent.
 
În cadrul cursului a fost făcută o prezentare generală a Convenţiei cu referire la istoria, structura, schimbarea paradigmei în înţelegerea dizabilităţii, principiile-cheie ale CDPD etc. Noţiunea de dizabilitate are acum o altă abordare, în concordanţă cu ea fiind stabilite obligaţiile statului şi drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Dacă până acum dizabilitatea era concepută ca o noţiune medicală şi era asociată cu o deficienţă fiziologică, acum aceasta are conotaţii sociale şi juridice. Conform tratatului, persoanele cu dizabilităţi includ persoanele care au permanent o deficienţă fizică, mintală, intelectuală sau senzorială, şi care, în interacţiune cu alte obstacole, poate împiedica participarea lor eficientă la viaţa socială în aceeaşi măsură ca şi alţi cetăţeni.
 
Experţii au oglindit trei aspecte principale ale Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi:
  • Dreptul la capacitate juridică şi reforma în domeniul dreptului la capacitate juridică egală conform prevederilor articolului 12 al CDPD;
  • Dreptul la protecţie împotriva torturii sau pedepselor şi tratamentului crud, inuman sau degradant, dreptul la consimţământul voluntar şi informat pentru spitalizare şi tratament şi detenţia în instituţii rezidenţiale;
  • Dreptul la educaţie incluzivă, discriminarea şi segregarea pe criteriu de dizabilitate.
 
Participanţii au avut ocazia să analizeze şi să discute, în grupuri, studii de caz care ilustrează anumite părţi ale Convenţiei, reflectate teoretic în prima jumătate a seminarului, privind educaţia incluzivă, spitalizarea forţată şi tratament fără consimţământ, discriminare pe criteriu de dizabilitate şi oferirea acomodării rezonabile, tutela şi dreptul la capacitate juridică, instituţionalizarea şi traiul în comunitate etc.