26. 02. 2015
La propunerea judecătorilor şi procurorilor, Institutul Naţional al Justiţiei a reluat seria de seminare dedicate activităţii speciale de investigaţie în cadrul urmăririi penale. Astfel, pe 25 februarie, a avut loc trainingul cu tematica „Tactica efectuării măsurilor speciale de investigaţie. Examinarea plângerilor împotriva acţiunilor şi actelor ilegale ale organului care exercită activitatea specială de investigaţie”.
Scopul instruirii rezidă în însuşirea de către participanţi a cunoştinţelor în domeniul efectuării activităţii speciale de investigaţie, în obţinerea abilităţilor de interpretare şi aplicare corectă a prevederilor Legii cu privire la activitatea specială de investigaţie şi ale Codului de procedură penală.
Conform Codului de procedură penală, activitatea specială de investigaţie reprezintă totalitatea de acţiuni de urmărire penală cu caracter public şi/sau secret, efectuate de către ofiţerii de investigaţie în cadrul urmăririi penale în condiţiile şi în modul consfinţite prin lege.
Judecătorii şi procurorii prezenţi la seminar au fost instruiţi de către Eduard Varzari, procuror, adjunct interimar la Procuratura Anticorupţie, Veaceslav Didâc, director executiv adjunct al INJ, Alexandru Cladco, şeful Secţiei analiză şi implementări CEDO din cadrul Procuraturii Generale, Alexei Pungă, lector universitar superior la Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare”, şi Ghenadie Nicolaev, judecător la Curtea Supremă de Justiţie.
Formatorii au relatat despre efectuarea măsurilor speciale de investigaţie până la începerea şi în cadrul urmăririi penale, sarcinile activităţii speciale de investigaţie (ASI), măsurile speciale de investigaţie (MSI) în afara unui proces penal, condiţiile şi temeiurile pentru efectuarea MSI, subiecţii care efectuează ASI, încetarea şi utilizarea rezultatelor MSI etc.
Activitatea specială de investigaţie a fost abordată şi prin prisma Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, şi anume jurisprudenţa CtEDO în cazurile care vizează corectitudinea aplicării măsurilor speciale de investigaţie.
Agenda cursului a mai cuprins tactica efectuării măsurilor speciale de investigaţie, procedura de autorizare şi contestare a măsurilor speciale de investigaţie, inclusiv soluţionarea unor speţe.