Institutul Național al Justiției a fost gazda evenimentului „Accesul la justiție a femeilor victime și supraviețuitoare ale violenței de gen”. Acțiunea de sensibilizare a opiniei publice cu privire la prevenirea fenomenului violenței față de femei și fete a avut loc marți, 29 noiembrie 2022, în contextul campaniei internaționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.
La eveniment au participat E.S. Kent D. Logsdon, Ambasador al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Ana Revenco, Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Veronica Mihailov-Moraru, Secretar de stat al Ministerului Justiției al Republicii Moldova, Ecaterina Popa, Directoare interimară a Institutului Național al Justiției, Dominika Stojanoska, Reprezentantă a UN Women Moldova, Andrea Cuzyova, Reprezentantă rezidentă adjunctă a UNDP Moldova, Mel Flanagan, judecătoare, statul Wisconsin, SUA, precum și exponenți ai instituțiilor judiciare, ai societății civile și ai partenerilor de dezvoltare.
În deschidere, Ecaterina Popa, Directoare interimară a INJ, a declarat următoarele: „Misiunea Institutului Național al Justiției este de o oferi instruiri de calitate profesioniștilor din sistemul de drept inclusiv pe tematica dată. Scopul activităţilor de formare este de a consolida capacitățile celor care activează în domeniu atunci când este vorba despre violenţa în familie și accesul la justiție a victimelor violenței. În cadrul instruirilor se pune accent pe aspectele psihologice ale fenomenului violenţei, ajustările făcute în legislaţia din acest sector şi modul în care trebuie să acţioneze justițiarul în corespundere cu prevederile legale. Fiind o instituție care formează viitorul, vom depune și în continuare toate eforturile, astfel încât instruirile noastre să combată stereotipurile din sistem, iar fetele și femeile din Republica Moldova să ducă o viață fără violență”.
Evenimentul, moderat de Arina Țurcan-Donțu, formator INJ, avocată la Centrul de Drept al Femeilor, a urmărit punerea în discuții a carențelor și a soluțiilor în ceea ce privește principalele obstacole, atât juridice, cât și procedurale, în calea accesului femeilor la justiție, receptivitatea sistemului de justiție la nevoile victimelor violenței bazate pe gen, precum și îmbunătățirea capacității de reacție a sistemului de justiție în materie de gen.
Acțiunea a fost organizată de Un Women și UNDP Moldova, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Ministerul Justiției al Republicii Moldova, Institutul Național al Justiției, Coaliția Națională „Viață fără violență”, cu sprijinul financiar al Suediei și al Departamentului de Stat al SUA.