Acasă Kievul oferă practici pozitive în domenii de dezvoltare profesională continuă Kievul oferă practici pozitive în domenii de dezvoltare profesională continuă

10. 07. 2013
Reprezentanţa Regională al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) pentru Belarus, Moldova şi Ucraina a organizat la Kiev, Ucraina, pe 4 şi 5 iulie curent, un seminar privind elaborarea programelor de studii pentru judecători în domeniul dreptului refugiaţilor.
 
Acesta a avut loc la Şcoala Naţională a Judecătorilor din Ucraina şi se înscrie în cadrul Programului Regional de Protecţie a Refugiaţilor „Suport pentru activităţile UNHCR în Europa de Est pentru Belarus, Moldova şi Ucraina”, fiind finanţat de Uniunea Europeană.
 
Seminarul, destinat judecătorilor din cele trei ţări, a avut ca scop acordarea sprijinului necesar sistemului judecătoresc din regiune la instituţionalizarea dreptului refugiaţilor în cadrul propriilor programe de studii pentru judecători.
 
Republica Moldova a fost reprezentată la eveniment de către Ecaterina Popa, şefa Secţiei instruire continuă a Institutului Naţional al Justiţiei, Marina Anton, judecător la Curtea de Apel Chişinău, formator INJ în domeniul migraţiei şi azilului, şi Oleg Palii, avocat, directorul Centrului de Drept al Avocaţilor.
 
În calitate de experţi, la seminarul de la Kiev au fost invitaţi Wolfgang Bartsch, judecător, preşedintele Judecătoriei Administrative a oraşului Braunschweig, Germania, Noel Calhoun şi Dmitri Pletchko, consultanţi juridici ai UNHCR, Mihaylo Smokovych, judecător la Curtea Administrativă Supremă din Ucraina, şi Victoria Semeniuk, colaborator ştiinţific principal la Şcoala Naţională a Judecătorilor din Ucraina.
 
În prima zi a seminarului, participanţii au luat cunoştinţă de statutul de refugiat şi protecţia complementară în cadrul dreptului internaţional, de caracteristicile dreptului refugiaţilor şi necesitatea unei abordări specializate a instruirii judiciare în domeniul azilulului, fiind importantă stabilirea contextului, conştientizarea situaţiei din ţările de origine şi poziţia vulnerabilă a solicitanţilor de azil, etc. Un subiect aparte l-a constituit practica judiciară din Ucraina în privinţa definirii statutului de refugiat şi a protecţiei complementare: practici pozitive şi domenii de dezvoltare profesională continuă.
 
În cea de-a doua zi, invitaţii la seminar au pus accentul pe partea practică, efectuând simulare de proces/joc de rol al unui caz real care a avut loc în Germania. De asemenea, au fost tratate problemele procedurale în procesul de determinare a statutului de refugiat: standardele şi sarcinile probaţiunii, probele, informaţii din ţara de origine, traducerea, evaluarea credibilităţii.
 
Judecătorii din ţarile participante la eveniment au discutat despre metodele de predare a dreptului refugiaţilor în cadrul instituţiilor naţionale de justiţie, făcând schimb de opinii şi experienţe în domeniul instruirii judecătorilor la tema data, precum şi despre următorii paşi în elaborarea curriculei/programei de studiu la acest capitol.