Un grup de procurori și judecători specializați în examinarea cazurilor de trafic de ființe umane (TFU) a participat, în perioada 30 noiembrie 2022 - 2 decembrie 2022, la școala de iarnă „Consolidarea răspunsului organelor de drept față de fenomenul traficului de ființe umane”.
La începutul evenimentului cu mesaje de salut au venit reprezentanții instituțiilor organizatoare: Ecaterina Popa, Directoare interimară a Institutului Național al Justiției, Lars Johan Lonnback, Șef al Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrațiune (OIM) în Republica Moldova, și Christian Burstall, Ofițer în domeniul politic de la Ambasada SUA în Republica Moldova.
Participanții au fost instruiți de formatorii Elena Cobzac, judecător de la Curtea Supremă de Justiție, Kees Klomp, judecător specializat în cauze de trafic de ființe umane din Țările de Jos, Sergiu Russu, procuror-șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, și Viorica Bucșa, expert psiholog TFU.
Școala de iarnă a avut drept scop sporirea cunoștințelor și a aptitudinilor practice ale judecătorilor și procurorilor în investigarea și soluționarea cazurilor de trafic de ființe umane, trafic de copii, migrație ilegală, precum și a altor infracțiuni conexe, cu aspecte specifice ale desfășurării procesului judiciar, inclusiv de audiere a victimelor și a învinuiților. În cadrul sesiunilor, beneficiarii instruirii au aflat despre experiența judecătorilor din Țările de Jos pe segmentul TFU. De asemenea, repartizați în grupuri, ei au examinat cazuri care vizau diferite tipuri de exploatare, precum și sentințe de achitare care au fost modificate ulterior în instanțele superioare.
De notat că Institutul Național al Justiției realizează formarea procurorilor și a judecătorilor în domeniul combaterii infracțiunilor de trafic de ființe umane și a altor infracțiuni conexe, cu o abordare centrată pe victimă, fiind printre obiectivele incluse în Strategia națională de prevenire și combatere a traficului de ființe umane pentru anii 2018-2023 și în Planul național de acțiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2018-2022.