Şi Danemarca susţine reformarea sistemului justiţiei din Republica Moldova

23. 01. 2015
Ieri, la Institutul Naţional al Justiţiei s-a aflat într-o vizită de curtoazie Jesper Toftlund, reprezentantul Guvernului Danemarcei, sosit la Chişinău din Copenhaga cu scopul de a tatona terenul odată cu lansarea proiectului „Consolidarea capacităţilor tehnice ale instituţiilor naţionale pentru protecţia şi promovarea drepturilor omului”, care urmează a fi implementat în Republica Moldova, cu susţinerea Guvernului Danemarcei prin intermediul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, din ianuarie 2015 până în decembrie 2018.
 
Obiectivul general al proiectului este de a îmbunătăţi protecţia drepturilor omului şi a supremaţiei legii în Republica Moldova, incluzând implementarea eficientă la nivel naţional a instrumentelor europene şi internaţionale, în conformitate cu priorităţile, strategiile şi planurile naţionale. Proiectul urmăreşte să consolideze capacităţile instituţiilor publice care au mandat în domeniile ce ţin de drepturile omului, justiţia penală, guvernare şi anticorupţie, va contribui la realizarea programelor de cooperare în domeniu între ONU şi Republica Moldova.
 
Printre beneficiarii proiectului – Centrul pentru Drepturile Omului, Consiliul pentru Egalitate, Curtea Constituţională, Centrul Naţional Anticorupţie, Mecanismul Naţional de Prevenire a Torturii, Mecanismul Independent de Monitorizare CPRD, Ombudsmanul în Psihiatrie, Comisia Parlamentară pentru Drepturile Omului, Consiliul Naţional pentru Asistenţă Juridică, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi societatea civilă –, Institutului Naţional al Justiţiei i se acordă un rol primordial. În cadrul proiectului vor fi elaborate curriculumuri şi materiale didactice pentru cursurile online de instruire, curriculumuri şi materiale de formare în cel puţin 3 limbi: română, rusă şi engleză, pentru a fi accesibile minorităţilor lingvistice din Moldova, inclusiv celor din stânga Nistrului. Atât experţi naţionali, cât şi internaţionali în domeniul instruirii vor juca un rol crucial în organizarea cursurilor de instruire, inclusiv electronice. INJ este una dintre instituţiile care necesită armonizarea programelor sale de instruire cu standardele UE şi, în sensul acesta, proiectul urmează să susţină reformarea instituţiei.
 
Jesper Toftlund a fost însoţit de Evgheni Goloşceapov, coordonator de programe, şi Alexandru Cocârţă, manager de proiect, ambii reprezentanţi ai PNUD Moldova. Din partea Institutului Naţional al Justiţiei, la întrunire au participat Mariana Pitic, Director executiv interimar, Veaceslav Didâc, director executiv adjunct, Ecaterina Popa, şefa Secţiei instruire continuă, Valentina Conţescu, şefa Secţiei formare formatori şi relaţii internaţionale, Eugenia Kistruga, şefa Secţiei resurse umane şi documentare, şi Olga Pisarenco, consilierul Directorului executiv.
 
Oficialul Guvernului Danemarcei a solicitat opinia gazdelor pe marginea derulării reformelor în sistemul justiţiei din Republica Moldova, după care s-a interesat despre condiţiile şi posibilităţile cu care INJ se include în programul de implementare a proiectului „Consolidarea capacităţilor tehnice ale instituţiilor naţionale pentru protecţia şi promovarea drepturilor omului”.
 
„Strategia de Reformare a Sectorului Justiţiei prevede ca INJ să instruiască şi reprezentanţi ai profesiilor conexe sectorului justiţiei, dar la capitolul dat nu a fost prevăzută o finanţare bugetară şi e bine că, prin acest proiect, ni se oferă o asemenea posibilitate. Totodată, salutăm şi intenţiile de a susţine crearea în cadrul INJ a unui Centru de informare și documentare juridică, prevăzut şi acesta în Planul de acţiuni pentru implementarea SRSJ, precum şi crearea unor cursuri de instruire online, deoarece INJ nu reuşeşte să cuprindă toţi potenţialii săi beneficiari în cadrul instruirilor tradiţionale”, a subliniat pe parcursul întrunirii câteva dintre posibilităţile oferite de proiectul menţionat dna Mariana Pitic, Director executiv interimar.
 
După discuţii, Jesper Toftlund a insistat să facă o trecere în revistă a capacităţilor de instruire, ca spaţiu, ale INJ şi gazdele i-au organizat o mică excursie prin incinta instituţiei.