Întrevedere cu reprezentanții Centrului Internațional „La Strada”

13. 03. 2017

Realizarea în comun a unui training de formare formatori în domeniul contracarării infracțiunilor cu caracter sexual în Republica Moldova a fost scopul principal al vizitei la Institutul Național al Justiției a președintei și a directoarei Programului Femei de la Centrul Internațional „La Strada” – Ana Revenco și Daniela Misail-Nichitin. Dumnealor au avut vineri, 10 martie, o întrevedere cu Diana Scobioală, Directorul INJ, și Alexandra Nica, șefa Direcției instruire și cercetare.

Oaspeții au adus la cunoștință că Centrul Internațional „La Strada”, cu susținerea Ambasadei SUA la Chișinău, implementează proiectul „Asigurarea accesului victimelor violenței sexuale la asistență și protecție corespunzătoare”. Proiectul are ca scop promovarea cooperării între profesioniști în vederea soluționării cazurilor de violență sexuală și ameliorarea respectării drepturilor victimelor infracțiunilor cu caracter sexual în Republica Moldova. Una dintre acțiunile proiectului a fost elaborarea studiului național „Asigurarea drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală, analiza practicii judiciare din R. Moldova” pentru a constata nivelul de protecție a drepturilor victimelor infracțiunilor privind viața sexuală, atitudinea organelor de drept față de acestea, precum și deficiențele atestate în instrumentarea și examinarea dosarelor penale ce vizează categoria dată de infracțiuni.

În context, pentru a implementa unele recomandări realizate în cadrul studiului, se dorește desfășurarea unui program de formare formatori în sfera respectivă.

În urma dialogului, s-a convenit organizarea unei școli de vară pentru formatori în domeniul prevenirii și contracarării infracțiunilor cu caracter sexual. Lucrările școlii de vară vor avea loc în luna iunie, timp de trei zile, sub îndrumarea experților americani: un judecător, un procuror și un reprezentant al societății civile din SUA. Grupul de formatori instruit va reprezenta o resursă utilă a Institutului Naţional al Justiţiei pentru formările ulterioare în domeniu ale judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova.