Institutul Naţional al Justiţiei anunţă evaluarea profesională complexă pentru formatorii care n-au reușit să se prezinte la evaluarea precedentă.
Formatorii vor fi evaluaţi de către Comisia permanentă de concurs şi validaţi de către Consiliul Institutului. Persoanele validate de către Consiliul Institutului se consideră menţinute în reţeaua de formatori.
La evaluarea complexă a formatorului vor fi aplicate criterii de evaluare a formatorului prevăzute în Statutul formatorului şi Metodologia de evaluare a calităţii programelor de formare din cadrul Institutului Naţional al Justiţiei, aprobate prin HC INJ nr. 5/6 din 24.04.2014.
Procedura de evaluare
Procedura de evaluare include următoarele etape:
Prima etapă – aspecte organizatorice preparatorii.
1. În termen de 30 de zile calendaristice din data publicării anunţului pe site-ul INJ, formatorul anunţă Secţia formare formatori şi relaţii internaţionale a INJ despre disponibilitatea de a participa la evaluare (prin e-mail: mariana.dobrovolschi@inj.gov.md; tel: 022 93-02-21).
2. În cazul disponibilităţii de a participa la evaluare, în termenul invocat, este necesară completarea dosarului formatorului cu documentele lipsă şi prezentarea acestuia în Secţia formare formatori şi relaţii internaţionale (tel: 022 93-02-21).
3. La prezentarea documentelor, fiecare formator va depune în mod obligatoriu un plan de seminar pentru formarea iniţială şi agenda unei activităţi de formare continuă pe o temă la libera alegere din domeniul/disciplina predată.
4. La expirarea termenului de 30 de zile, Secţia formare formatori şi relaţii internaţionale întocmeşte lista formatorilor care şi-au exprimat disponibilitatea de a participa la evaluarea repetată şi o prezintă şefului Direcţiei instruire şi cercetare pentru coordonarea elaborării graficului de evaluare.
5. Graficul de evaluare este întocmit de către Secţia didactico-metodică şi cercetări în colaborare cu Secţia formare formatori şi relaţii internaţionale, Secţia formare iniţială şi Secţia formare continuă.
6. Graficul de evaluare este aprobat de şeful Direcţiei instruire şi cercetare, coordonat cu Directorul executiv al Institutului.
7. După finalizarea acestei proceduri, graficul de evaluare se aduce la cunoştinţa formatorilor fie prin telefon, fie prin e-mail.
Etapa a doua – evaluarea formatorului de către Comisia permanentă.
1. Comisia evaluează candidatul prin intermediul unui interviu, cu o durată de pînă la 30 de minute, urmînd verificarea nivelului profesional al formatorului prin îndeplinirea de către acesta a criteriilor prevăzute în fişa de evaluare.
2. După susţinerea probei de interviu, fiecare membru al comisiei acordă un punctaj de la 1 la 10 puncte pentru fiecare criteriu inclus în fişa de evaluare a interviului (Anexă). Numărul maxim de puncte care poate fi acordat de către fiecare membru al comisiei este de 100. Acest număr se calculează prin adunarea punctajului acordat în baza criteriilor din fişa de evaluare a interviului. Apoi, comisia întocmeşte fişa de totalizare, prin calcularea mediei aritmetice a punctajului total acordat de fiecare membru al comisiei. Rezultatul se comunică formatorului.
3. Totodată, Comisia poate elibera de la interviu persoanele notorii, precum şi persoanele care deţin titlul de formator în domeniu, personalul administrativ al Institutului, care întruneşte condiţiile pentru ocuparea postului didactic respectiv, formatorii care în urma evaluărilor anterioare au fost înalt apreciaţi, deţin titluri ştiinţifice, didactice, au colaborat efectiv cu INJ, au contribuit cu materiale de instruire şi s-au integrat activ în activităţile de formare în domeniu.
4. În acest sens, Comisia va lua în consideraţie, după caz, evaluările obţinute de formator pe parcursul ultimilor trei ani.
5. În urma evaluării, Comisia înaintează Consiliului INJ lista formatorilor care au obţinut punctajul minim 80 pentru validare şi menţinerea acestora în reţeaua de formatori.
6. Concomitent, Comisia prezintă Consiliului INJ lista formatorilor care nu au obţinut punctajul minim 80, precum şi lista formatorilor care nu s-au prezentat la evaluare şi, după caz, va hotărî măsurile ce se impun.
7. Consiliul Institutului poate invalida formatorul inclus în lista Comisiei pentru validare, dacă pe parcursul procedurii au apărut elemente de incompatibilitate cu calitatea de formator şi, respectiv, îl exclude din reţeaua de formatori.