Realizarea sondajelor privind gradul de satisfacție în instanțele-pilot din R. Moldova

19. 05. 2016

Pe 18 și 19 mai curent, experți ai Comisiei Europene pentru Eficienţa Justiţiei (CEPEJ), consultanți naționali, reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului Național al Justiției, Departamentului de Administrare Judecătorească și ai celor șase instanțe-pilot (Curtea Supremă de Justiţie, curţile de apel Chişinău şi Cahul, judecătoriile sectorului Râşcani din mun. Chişinău, Soroca şi Ialoveni) s-au reunit în cadrul unei ședințe de lucru pentru a discuta despre desfășurarea sondajelor privind gradul de satisfacție a procedurilor judiciare în instanțele indicate.

În vederea îmbunătățirii gestiunii timpului judiciar și a calității actului de justiție, ca serviciu public, Consiliul Superior al Magistraturii a desemnat șase judecătorii în care să fie implementate metodologia și instrumentele elaborate de Comisia Europeană pentru Eficienţa Justiţiei. Judecătorii și personalul instanțelor implicate în faza pilot sunt instruiți cu privire la instrumentele CEPEJ, dar și cum acestea urmează a fi realizate în activitățile de zi cu zi ale instanțelor.
 
„Vreau să vă asigur că Institutul Național al Justiției monitorizează toate activitățile petrecute sub sigla CEPEJ, pentru că noi ne dorim o sinergie pe cele trei componente: instanțe judiciare, administrarea instanțelor, formarea continuă și cea inițială. Poate că uneori suntem agresivi în insistență, dar o facem pentru că vrem să mișcăm mai rapid lucrurile și depindem de anumite calendare de instruire în care se regăsește și componenta CEPEJ-ului. Ne dorim foarte mult implicarea instituției ca atare pe segmentul consolidării capacităților instituționale în ceea ce privește curriculum-urile instruirii inițiale și continue”, a declarat Diana Scobioală, Director executiv al INJ, în deschiderea evenimentului.
 
În cadrul activității au fost puse în discuție obiectivele asumate de către instanțele-pilot în vederea desfășurării sondajelor, metodologia de efectuare a lor privind gradul de satisfacție a utilizatorilor și a angajaților instanțelor de judecată, precum și a avocaților, stabilirea unui calendar pentru desfășurarea acestor sondaje, asigurarea sensibilizării publicului și a vizibilității sondajelor implementate, abilitatea instanțelor, a Consiliului Superior al Magistraturii și a Ministerului Justiției de a efectua schimbări în baza rezultatelor sondajelor etc.
 
Întrunirea a avut loc în cadrul Proiectului „Consolidarea eficienței justiției și acordarea sprijinului profesiei de avocat în Republica Moldova” prin intermediul Cadrului Programatic de Cooperare a Uniunii Europene și a Consiliului Europei.