La INJ are loc conferința internațională „Aplicarea pedepselor și discreția judiciară: cazul Republicii Moldova”

02. 06. 2016

În perioada 2-3 iunie curent, la Institutul Național al Justiției, în parteneriat cu Misiunea Norvegiană de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova (NORLAM) și Asociaţia Barourilor Americane / Iniţiativa pentru Supremaţia Legii (ABA ROLI), se desfășoară conferința internațională „Aplicarea pedepselor și discreția judiciară: cazul Republicii Moldova”.

„În calitate de gazdă, constatăm cu satisfacție că lucrările dedicate mai bine de doi ani acestei tematici, lucrări care au evoluat sub formă de ghiduri privind aplicabilitatea pedepselor, mese rotunde și seminare, culminează cu o conferință internațională. Nu e doar o totalizare a activităților de până acum, evenimentul are și menirea să ne dea câteva piste de reflecție, inclusiv pentru INJ, întrucât concluziile acestei conferințe pot fi puse la baza unui modul de instruire atât a judecătorilor și a procurorilor în exercițiu, cât și a audienților noștri de la formare inițială – candidați la funcții de judecător și de procuror”, a subliniat, în deschidere, Diana Scobioală, Director executiv al INJ.

Cu mesaje de salut către participanți s-au adresat și Anatolie Munteanu, viceministru al Justiției, Jogeir Nogva, șeful Misiunii NORLAM, Donald Carroll, reprezentant al Ambasadei SUA în R. Moldova, Ghenadie Nicolaev, judecător la Curtea Supremă de Justiție, și Mircea Roșioru , președintele Consiliului Superior al Procurorilor.

Evenimentul reunește judecători, procurori, avocați, reprezentanți ai mediului academic, experți din Norvegia, Marea Britanie, SUA, România și Ucraina care pun în dezbatere subiecte de actualitate în domeniu pentru Republica Moldova, cum ar fi: scopul și caracterul pedepsei, necesitatea și utilitatea acesteia, aspecte ce țin atât de discreția judecătorilor la individualizarea pedepselor, cât și de modul de aplicare a pedepsei, criteriile de individualizare, practica judiciară și unificarea acesteia.

Pe lângă cele patru sesiuni incluse pe agenda conferinței (De ce pedepsim?, Consistența și uniformitatea practicii judiciare, Stabilirea pedepsei și discreția judecătorului, Politici corecționale și justiția restaurativă), participanții vor avea ocazia să vizioneze spectacolul-document „Shakespeare pentru Ana”, care oferă anumite dimensiuni umane privind viața din penitenciare. Creată pe baza unor interviuri cu deținuți și angajați ai închisorilor, interviuri realizate de Luminița Țâcu, regizorul spectacolului, și Mihai Fusu, director al Centrului de Arte „Coliseum”, piesa vorbește despre iubire într-un spațiu închis și mai puțin vizibil societății, devenind astfel un instrument important de lucru cu societatea civilă.

Conferința este organizată în cadrul Programului de Reformare a Justiției Penale implementat de ABA ROLI cu suportul financiar al Departamentului de Stat al SUA.