Instruirea formatorilor în domeniul gestionării instanțelor

27. 06. 2016

Formatorii Institutului Național al Justiției din Moldova și ai Academiei de Justiției din Azerbaidjan participă azi și mâine, 27-28 iunie curent, la un atelier de lucru dedicat instruirii în domeniul gestionării instanțelor.

În alocuțiunea sa, Alexandra Nica, șefa Direcției instruire și cercetare a INJ, subliniind importanța evenimentului, a menționat următoarele: „În acest an pentru prima dată în cadrul instruirii inițiale pentru candidații la funcții de judecător și de procuror ai INJ am inclus anumite obiecte care țin de gestionarea timpului judiciar, eficiența activității instanțelor de judecată și a organelor procuraturii, servindu-le drept o platformă pentru studii. Recent, chiar am organizat pentru ei un concurs de rapoarte conform documentelor elaborate de Comisia Europeană pentru Eficienţa Justiţiei (CEPEJ). Audienții noștri, în mare parte, s-au prezentat foarte bine, au pregătit chestionare, conducându-se de rigorile CEPEJ-ului și venind cu idei inovatoare. Gestionarea timpului judiciar și managementul instanțelor de judecată este o tematică actuală și pentru dezvoltarea profesională a judecătorilor în exercițiu și a personalului instanțelor. În continuare, ne dorim mărirea numărului de seminare în materia dată”.

Valentina Conțescu, consilierul Directorului executiv al INJ, și Elchin Khalafov, rectorul Academiei de Justiție din Republica Azerbaidjan, au făcut cunoscut celor de față statutul, atribuțiile, organizarea, programul de formare, în general, și în ceea ce ține de gestionarea instanțelor, în special, ale instituțiilor pe care le reprezintă.

Pe durata workshopului, cu ajutorul experților Sami Ben Hadj Yahia, consilier al Secretariatului Curții de Apel din Angers, coordonator al programelor de formare a Școlii Naționale de Magistratură (SNM) din Franța, Leonid Antohi, manager de proiect CEPEJ de la Consiliul Europei, și Ruslan Grebencea, coordonator de proiect de la Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, vor fi puse în discuție principalele instrumente elaborate de Comisia Europeană pentru Eficienţa Justiţiei, care urmează să fie reflectate în programele de formare ale judecătorilor și ale personalului instanțelor (eficiența instanțelor, gestionarea timpului și statistica judiciară, calitatea instanțelor și a justiției) și formarea privind gestionarea instanțelor în cadrul Școlii Naționale de Magistratură din Franța (particularitățile curriculumului, organizare și metodologie).

De asemenea, vor fi abordate subiecte ce țin de necesitățile de formare și modul de introducere a unui curs durabil privind gestionarea eficientă a instanțelor, inclusiv instrumentele relevante CEPEJ, în programele de formare ale Academiei de Justiției din Azerbaidjan și ale Institutului Național al Justiției din Moldova, precum și propuneri privind planurile de acțiune în vederea consolidării capacităților de formare a judecătorilor și a personalului instanței în cele două instituții.

Atelierul de lucru face parte din Proiectul „Suport pentru sporirea eficienței instanțelor, îmbunătățirii formării judecătorilor și auto-administrării judiciare în Azerbaidjan” și din Proiectul „Consolidarea eficienței justiției și acordarea sprijinului profesiei de avocat în Republica Moldova” prin intermediul Cadrului Programatic de Cooperare al Uniunii Europene și al Consiliului Europei.