Institutul Național al Justiției anunță o nouă modalitate de admitere

02. 09. 2016

La admiterea din anul curent, Institutul Național al Justiției va folosi pentru prima dată un modul de testare electronică a candidaților la studii pentru funcții de judecător și de procuror. Programul electronic simplifică procesul de examinare, notează automat cunoștințele și oferă rezultatul examinării odată cu înregistrarea de către candidat a ultimului răspuns din testul-grilă. Noul program asigură transparența, elimină factorul uman și suspiciunile de fraudare a examenelor, sporește încrederea în selectarea corectă a candidaților la studii pentru funcții de judecător și de procuror.

Cu această ocazie, Institutul Național al Justiției a organizat astăzi o conferință de presă la care au participat Diana Scobioală, directorul instituției, Alexandra Nica, șefa Direcției instruire și cercetare, și Alexandru Cocârță, manager de proiect la PNUD Moldova.

Modulul de testare electronică include 1600 teste-grilă elaborate de Grupul de lucru constituit din formatorii INJ. Testele au fost publicate, în prealabil, împreună cu răspunsurile corecte, pe site-ul INJ. La începutul examenului, programul generează aleatoriu un test-grilă unic pentru fiecare concurent, selectând 400 de întrebări - câte 100 pentru disciplinele: drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal -, la fiecare dintre care participanții la concurs trebuie să aleagă doar o singură variantă de răspuns din cele trei afișate.

Examenul durează trei ore astronomice. După expirarea timpului, programul electronic nu mai acceptă răspunsuri, iar utilizatorul recepționează un raport detaliat privind rezultatul final al testării sale, cu indicarea soluțiilor corecte, a celor greșite, precum și nota obținută.

„Acest concept vine să aducă o schimbare radicală în procedura de admitere la studii pentru funcții de procuror și de judecător. Astfel, ne dorim, în primul rând, ca în instituția noastră să fie admiși cei mai buni specialiști absolvenți ai facultăților de drept din țară pe care noi să-i pregătim profesional pentru a-și asuma sarcinile de judecător și de procuror. În al doilea rând, prin acest program, urmărim o mai mare transparență a procesului de admitere, pentru a evita orice speculație despre felul cum are loc admiterea la Institutul Național al Justiției”, a spus Diana Scobioală, Directorul executiv la instituției.

La rândul său, Alexandru Cocârță, reprezentantul PNUD Moldova, referindu-se la susținerea pentru implementarea programului dat, a mai menționat: „În cadrul proiectului „Consolidarea capacităților tehnice ale instituțiilor naționale pentru protejarea și promovarea drepturilor omului”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) cu susținere din partea Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei, Institutul Național al Justiției este partenerul strategic și beneficiarul-cheie. Proiectul își propune dezvoltarea capacităților instituționale ale INJ pentru a-și dezvolta viziuni strategice, automatiza procesele de admitere, moderniza programele și metodele de instruire inițială și continuă oferite atât candidaților la funcții de procuror și de judecător, cât și judecătorilor și procurorilor aflați în funcție”.

În anul curent, Comisia pentru organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere a acceptat dosarele depuse de 231 de persoane, dintre care 167 s-au înscris în cursa de formare inițială pentru funcţia de procuror, iar 64 – pentru funcţia de judecător.

În 2016, Consiliul INJ a scos la concurs 20 de locuri pentru candidați la funcția de judecător și 25 de locuri pentru candidați la funcția de procuror. Începând cu 5 septembrie, concurenții urmează să susţină examenele la două probe: scrisă şi verbală.

Studiile la Institutul Național al Justiției durează 18 luni. Prima promoție de absolvenți a fost lansată în anul 2009. Până în prezent, au absolvit Institutul Național al Justiției opt promoții, dintre care 97 de persoane – pentru funcția de judecător și 172 – pentru funcția de procuror.