Echipa INJ a fost menţionată la cea de-a patra ediţie a Concursului Şcolilor de Magistratură THEMIS

24. 10. 2009

În perioada 19 – 23 octombrie 2009 la Lisabona s-a desfăşurat cea de-a patra ediţie a Competiţiei Şcolilor de Magistratură THEMIS, un binecunoscut eveniment internaţional adresat viitorilor judecători şi procurori provenind de la instituţiile europene responsabile cu formarea magistraţilor.

Programul s-a derulat, ca în fiecare an, sub egida Reţelei de la Lisabona din cadrul Consiliului Europei şi a Reţelei Europene de Formare Judiciară (REFJ/EJTN).

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Studii Judiciare din Portugalia în colaborare cu Institutul Naţional al Magistraturii din România.

Ediţia din 2009 s-a desfăşurat în cadrul a patru secţiuni:

  • Cooperare Internaţională în materie Penală;
  • Cooperare Internaţională în materie Civilă;
  • Interpretarea şi Aplicarea articolelor 5 şi 6 ale Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi a Libertăţilor Fundamentale – secţiune la care a participat şi delegaţia INJ;
  • Etică şi Deontologie.

INJ a fost reprezentat de o echipă formată din audienţii Corina COJOCARU, Ana CUCERESCU şi Mihail PROCA, coordonată de formatorul Luciana IABANGI, care au concurat cu echipele din România, Slovacia şi Spania. Evenimentul a favorizat dezvoltarea relaţiilor profesionale între participanţi, precum şi între aceştia şi formatori şi a oferit posibilitatea dezbaterii lucrărilor prezentate în cadrul unui forum internaţional, în faţa unor experţi în domeniu.

La eveniment au participat  echipele a 17 ţări - Austria, Macedonia, Germania, Portugalia, Polonia, România, Spania, Slovacia, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Ungaria, Italia, Norvegia şi Republica Moldova.

Prestaţia echipei a fost apreciată de un juriu internaţional care a evaluat lucrarea lor scrisă cu genericul „Art. 6 CEDO: garanţii în ceea ce priveşte dreptul de acces la instanţă. Experienţa Republicii Moldova în aplicare”, prezentarea ei orală şi capacitatea membrilor echipei de a răspunde la întrebările membrilor juriului. S-a menţionat îndeosebi corectitudinea în ceea ce priveşte selectarea temei prezentate la concurs, originalitatea prezentării şi a mesajului transmis auditoriului.

A fost, de asemenea, apreciat materialul video al echipei, capacitatea de a se încadra în timpul oferit prezentării prin regulamentul concursului, fapt înscris şi în certificatele THEMIS ale participanţilor printr-o menţiune specială a juriului în acest sens.

Cu acest prilej, Veaceslav Didâc, Director executiv adjunct al Institutului Naţional al Justiţiei, într-un cadru festiv, i-a felicitat pe participanţi, dorindu-le mari succese şi prosperare pe tărâm profesional.

Suntem profund recunoscători organizatorilor concursului internaţional şi coordonatorilor Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare care, prin susţinerea financiară, au făcut posibilă participarea echipei INJ la acest concurs.